Voluta: Tizenegyedszer ébrednek a sárkányok

Voluta: Tizenegyedszer ébrednek a sárkányok

- Kategória: Hírek

Egy kis civil kezdeményezésből indult, ma pedig már Mosonmagyaróvár és a térség egyik legnagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező eseménye a Voltuta Nemzetközi Vízikarnevál. Idén, június utolsó hétvégéjén már tizenegyedszer csapnak össze egymással a sárkányhajók a Mosoni-Dunán.

A Voluta története 2007-re nyúlik vissza, ekkor határozott úgy a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, hogy egy új szakosztállyal, a sárkányhajósokkal bővülnek. A sárkányhajóra egy baráti társaság adta össze a pénzt, majd a győri sárkányhajósok segítségével Németországban szerezték be a díszes vízi eszközt. Akkor a lelkes csapat ünnepélyes keretek közt, „Ébred a sárkány” címmel avatta fel a városban még meglehetősen ismeretlen sportág hajójának avatását a Mosoni-Dunán. Ezután pedig az egyesület evezősei a Malom-ági csatornán és a Lajtán körbehajózták a várost. Ez már a felkészülés volt a néhány héttel később megrendezett első Voluta vízi fesztiválra.

A Voluta az evezőlapáttal keltett kétívű örvény, mely az összes vízi sportban azonos. Így lett a szervezők jelmondata: szeresd és tiszteld a vizet, amelyen hajózol és csak a volutát hagyd magad után. Hagyományt teremtve, a volutáról nevezték el a nemzetközi vízi karnevált, ahol évről évre evezősök, kajak-kenusok, sárkányhajósok, gondolások találkoznak, versenyeznek.  A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy Mosonmagyaróvár, a Lajta vízi turisztikai célállomássá nője ki magát. Az első sikerén felbuzdulva a szervezők még magasabbra tették a lécet, évről-évre egyre színvonalasabb és népszerűbb lett a rendezvény, ezzel együtt a sárkányhajózás is. A program is folyamatosan bővült, az evezős versenyek mellett különféle bemutatók, kiállítások, koncertek is színesítették a rendezvényt. A fesztivál az elmúlt évekre többnapossá bővült, több ezren kíváncsiak a különféle programokra. A Voluta egyfajta életforma-, szemléletváltást is eredményezett, hiszen olyan emberek szívébe lopta be a vízi sportokat, akik korábban még nem ültek csónakban, kajakban, hajóban.

DSC_1960

A Voluta már hivatalos városi rendezvény, szervezésében együttműködik a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület és a Flesch Károly Nonprofit Kft. Két éve kapcsolódott be a Voluta szervezésébe a Flesch Kft. Amint azt Csiszár Péter ügyvezető hangsúlyozta: a fesztivál fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy megőrizhesse eredeti arculatát. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján megpróbálják a rendezvény újra pozícionálni, megkeresni azokat a területeket, ahol még fejleszteni lehet. Elsősorban a tömegsport és családi rendezvények terén szeretnének a jövőben erősíteni.

Ahogy minden évben, úgy idén is a rendezvény a Leitha-Lajta elnevezésű túrával kezdődik, aminek során a résztvevő evezősök Bruckneudorfból a Lajtán ereszkedtek le Mosonmagyaróvárig. A kétnapos túrát ezúttal is Bárdosi Zoltán koordinálja, aki mint mondja: idén is mintegy ötvenen evezik végig a közel hatvan kilométeres távot. Nem embert próbáló vadvízi evezésről van szó, sokkal inkább laza, kötetlen csorgásról, ám a tapasztalatlan túrázókat itt is érhetik meglepetések.  Az út első napja vadregényesebb, többnyire erdős részeken zajlik, míg a második nap nyugodtabb. A résztvevők csütörtök reggel indulnak Ausztriából és a tervek szerint péntek délutánra érnek Mosonmagyaróvárra, a Voluta helyszínére.

13592709_2065156110375680_475170100531479155_n 13620920_2065153443709280_3534907025591510031_n

A sárkányhajó versenyekre ezúttal is cégek, baráti társaságok, egyesületek csapatai jelentkeztek. Az előző évhez hasonlóan idén is mintegy ötven csapat versenyez majd a futamokon. – mondja Velencei Zoltán, a verseny főszervezője. A program ezúttal is nosztalgia futamokkal kezdődik, ahol a város három régi, nagy cégének dolgozói csapnak össze. A hétvége során több kategóriában versenyeznek majd a sárkányhajók. A tavaly kísérleti jelleggel meghirdetett hosszú távú üldözéses verseny annyira sikeresnek bizonyult, hogy idén kilenc csapat is jelentkezett erre. Újdonság lesz a korábbi évekhez képest, hogy a nézők egy óriási led-falon követhetik a futamokat, amiket három kamerával élőben közvetítenek. Az eredményeket is azonnal közzéteszik a kivetítőn és az interneten is egyaránt.

 voluta

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”