Szerencsésen végződött a borulás

Szerencsésen végződött a borulás

- Kategória: Hírek
illusztrációillusztráció

Szerencsésen végződött az a vízi baleset, ami során két család borult fel vízitúrázás közben a Szigetközben. A tragédiák elkerülése érdekében a katasztrófavédelem az alapvető szabályok betartására figyelmeztet.

Vízitúrára indult két család kisgyermekekkel, két kenuval a Szigetközben a Mosoni-Dunán vasárnap délelőtt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a rajkai kemping közelében szálltak vízre és indultak útnak túravezető és helyismeret nélkül. Néhány perc evezés után az egyik kenu felborult,  amelyből az édesapa a kisgyerekeket kimentve sikeresen a partra úszott, felesége egy faágba kapaszkodva várta a segítséget. A másik kenu utasai partot érve visszasiettek a kempingbe telefonálni, segítséget hívni. A mosonmagyaróvári hivatásos és a dunakiliti önkéntes tűzoltók indultak a helyszínre és rohamcsónakkal mentették ki és vitték partra a vízben kapaszkodó hölgyet. A szerencsés kimenetelű eset ráirányítja a figyelmet a vízen túrázás veszélyeire, a szabályok betartására.

A katasztrófavédelem felhívja a vízi túrázni indulók figyelmét az alapvető szabályokra. Így például túrázni csak tapasztalt, az adott szakaszt jól ismerő túravezetővel induljanak, még az úszni jól tudók is viseljék a mentőmellényt. A kenuban elhelyezett csomagokat vízhatlan tartókban ajánlatos tárolni, amik úsznak a vízen. A túra alatt a csónak helyzetét folyamatosan próbálják a parti tárgyakhoz viszonyítani (épületek, hidak, folyami kilométer, vízi műtárgyak), hogy tudják merre járnak. Túra közben a túlzott alkoholfogyasztás végzetes lehet. Csoportos túra esetén a csoport lehetőleg próbáljon együtt maradni. Törekedni kell arra, hogy minden kenuba legalább egy tapasztalt személy üljön. A kenuban ülők a vízen a sodorvonalban ne kapaszkodjanak bele fába, ágba, mert felborulhatnak. Ha esetleg borul valaki, vagy menteni szeretné társait, a vízen borulás esetén első a személyek mentése. Ennek során igyekezzenek a vízbe jutottat a partra vontatni, ne a kenuba beemelni, mert az is felborulhat. Mentésnél soha ne próbálkozzanak a sodrásban a kenu megállításával, igyekezzenek a parthoz közel megállítani a kenut. Ha már mindenki biztonságban van, csak akkor fogjanak neki a tárgyak mentésének. Ha önerőből nem meg a mentés, hívjanak segítséget a 105-ös vagy a 112-es számon. A jelzésnél az alábbi információra van szükség a gyors segítségnyújtáshoz: mikor és hol szálltak vízre, hol történt a borulás, hányan vannak veszélyben, valamint a jelző személy telefonszáma.

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar