Futura: Öt év alatt az ország legnagyobb tudományos játszóháza lett

Futura: Öt év alatt az ország legnagyobb tudományos játszóháza lett

- Kategória: Hírek

Pontosan öt éve nyílt meg a látogatók előtt a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont Mosonmagyaróváron. Az elmúlt fél évtized alatt a létesítmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A térség legnagyobb turisztikai attrakciója lett sőt, az ország legnagyobb tudományos játszóháza is. – hangzott el az öt éves jubileum alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Öt évvel ezelőtt, augusztus 17-én nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont. A létesítményt egy háromszáz éves magtár épület átalakításával hozták létre, ahol négy emeleten a négy őselem – a föld, a víz, a levegő és a tűz – köré építették fel a kiállítást. Az intézmény az elmúlt öt évben több tízezer látogatót fogadott, miközben folyamatosan fejlesztették az attrakciókat. Mindezek eredményeként a Futura két éve rangos elismerést is kapott, az év ökoturisztikai látogatóközpontja lett a mosonmagyaróvári létesítmény.

Öt év elteltével is jó színvonalon működik és a folyamatosan megújul, fejlődik a Futura. – jelentette ki dr. Árvay István polgármester a sajtótájékoztatón. Hozzátette: már az induláskor nyilvánvaló volt, hogy önkormányzati támogatás szükséges a működéshez, amit azóta is biztosít a város, ám ennek mértéke nem emelkedett az évek során. „Ezt a ráfordítást fel kell vállalnia az önkormányzatnak, hiszen a Futura működésének hosszú távú pozitív hatásait egész Mosonmagyaróvár érzi.” – fogalmazott a polgármester.

 „Célunk felejthetetlen tudományos élményt nyújtani látogatóinknak.” – hangsúlyozta Horváthné Pákozdi Emese intézményvezető. Mint mondta: öt év alatt tizenkilenc új eszközzel, négy új programmal – szabadulós, nyomozós és kincskereső játékkal -, két új planetáriumi filmmel, 360° virtual realiy filmmel és szemüvegekkel, valamint 5D vetítéssel gazdagodott az intézmény. És ezt az utat szeretnék járni az elkövetkezendő években is. Az elmúlt fél évtizedet összefoglalva a létesítmény vezetője kiemelte: 235 bérletes foglalkozáson összesen 4.047 diák vett részt, 40 hét alatt 1.007 táborozót fogadtak, 87 tematikus rendezvényüket több mint 30 ezren látogatták, öt év alatt 32.150 osztálykiránduló érkezett, a 131 roadshow helyszínén pedig körülbelül 40 ezer látogató ismerkedett a természettudományokkal és a Futurával. „Öt év alatt felépült egy márka, mi lettünk Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza.” – hangsúlyozta Horváthné Pákozdi Emese. Hozzátette: eredményeikhez nagyban hozzájárult a Futura kreatív csapata, sokszínű tudományos érdeklődése és többéves élményközponti tapasztalataik.

Csiszár Péter, a működtető Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy elmúlt öt év bebizonyította a Futura létjogosultságát és beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Hozzátette: megérte a befektetett energia, hiszen mára létesítmény egyik legdinamikusabban fejlődő tudományos játszóháza lett.

DSC_2548DSC_2566DSC_2546

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az