Felújítják és kinyitják a várat

Felújítják és kinyitják a várat

- Kategória: Hírek

Mintegy 1,3 milliárd forintból újítják fel és töltik meg új funkciókkal a mosonmagyaróvári várat. A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósul meg. A tervek szerint jövő év őszére készül el a rekonstrukció.

A mosonmagyaróvári vár felújítását sajtótájékoztatón jelentették be csütörtökön. Az eseményen dr. Virág Zsolt miniszteri biztos a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részleteit ismertetve kijelentette: ennek keretében országszerte összesen harminckilenc műemlék épületet – húsz kastélyt és tizenkilenc várat – újítanak meg. Ennek keretében kerül sor a mosonmagyaróvári vár rekonstrukciójára ás turisztikai hasznosítására összességben 1,3 milliárd forintból. A miniszteri biztos kifejtette: a fejlesztés révén egyrészt a kulturális örökségvédelem jegyében sor kerül a történelmi múlttal rendelkező vár részbeni rekonstrukciójára és állagmegóvására, másrészt pedig olyan turisztikai funkciókat alakítanak ki az épületben, amik hozzájárulnak a város és a térség turizmusának fejlesztéséhez. Fontos szempont továbbá, hogy a beruházás összhangban legyen a területfejlesztési célokkal, munkahelyet teremtsen és önfenntartó legyen. Azaz ne csupán a jegybevételből tartsák fenn, hanem egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal jusson további forrásokhoz, amiből alapot is képeznek a húsz-harminc évente szükséges felújításokhoz.

DSC_4751

A város legnagyobb turisztikai vonzerejével bíró épületének nevezte a várat dr. Nagy István, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta: ezzel a beruházással a vár falai közt kétszáz éve működő agrár felsőoktatási intézményének is új lendületet ad. „A fejlesztéssel leomolnak a képzeletbeli kőfalak, amik eddig körbe vették az épületet és kinyitják a várat a városlakók és a turisták előtt.” – fogalmazott az államtitkár.

DSC_4766

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora a várat érintő újításokat bemutatva hangsúlyozta: nem csupán a múltat, de a jövőt is be tudják majd itt mutatni, utalva arra, hogy a vár nem csupán a műemlék épület, hanem az egyetem működik a falai között. „Az egyetem is lehet turisztikai attrakció.” –hangsúlyozta. A rektor elmondta: a beruházás során felújítják a vár külső homlokzatát. Szeretnék az eredeti állapotokat visszaállítani, így vélhetően a mostanitól nagyban eltérő színe lesz az épületnek. Ennek megállapításához műemléki feltárásra, falkutatásra van szükség. A földszinti rész az átalakítás után turisztikai célokat szolgál majd. Interaktív, a legkorszerűbb technikákkal ellátott vár-, illetve intézménytörténeti kiállítást rendeznek be a termekben, de lesz múzeumpedagógiai foglalkoztató, ajándékbolt és vetítőterem is. A belső udvart pedig rendezvények megtartására teszik alkalmassá, ahol a tervek szerint rendszeresen koncerteket szerveznek majd.

Dr. Földesi Péter hozzátette: a régészeti kutatásokkal hamarosan megkezdődik a beruházás. A kivitelezés látványos része ősszel indulhat és várhatóan a jövő év októberében – az intézmény fennállásának kétszázadik évfordulóján – adhatják át a megújult várat.

DSC_4779

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar