Elviszik a leveleket

Elviszik a leveleket

- Kategória: Hírek

Sokaknak okoz fejtörést ősz végén, mit is kezdjenek a lehullott falevéllel. Hiába a barna kuka, vagy a komposztáló, ez ilyenkor még a kert végében összesöpört avarnak sem elegendő. Ám ott van még a ház előtt, az árokparton lehullott lomb is. Jogosan teszik fel sokan a kérdést: mit csináljanak a rengeteg falevéllel. Ezzel a kérdéssel fordultunk Kosár Tiborhoz, a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjéhez.

DSC_1016

A cégvezető elmondta: a társaság feladata a lakossági zöldhulladék elszállítása és ártalmatlanítása. Ezt a szolgáltatást tartalmazza a hulladékszállítási díj. Az időközben történt rezsicsökkentés miatt viszont ez a díj már nem fedezi teljes egészében a zöldhulladék begyűjtését. Ennek ellenére továbbra is elvégzik ezt a feladatot.

Az ügyvezető hozzátette: a barna kukák mellett lehetőség van erre a célra rendszeresített zsákok vásárlására is. Ennek ára tartalmazza az elszállítás költségét is. Ezen túl a hulladékudvaron is elhelyezhető zöldhulladék. Kosár Tibor kiemelte: az őszi időszakban a lakóknak sok problémát okoz a lombhullás, ennek összegyűjtéséhez nem elegendő a barna kuka. Ezzel az önkormányzat és a szolgáltató is tisztában van. Éppen ezért – a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel közösen – november végén és decemberben egy-egy alkalommal „kitakarítják” a várost. Ehhez kérik a lakókat, hogy az árokparton lehullott faleveleket lehetőleg átlátszó, ellenőrizhető zsákokba gyűjtsék, amiket aztán majd elszállítanak. Mivel az „őszi nagytakarítást” a szemétszállítási díj nem fedezi, így ezt az önkormányzat és a szolgáltató saját költségén végzi el.

DSC_1006

A lombhullás egyébként a Városüzemeltetőt is leterheli, ilyenkor erőforrásaik legnagyobb részét erre a feladatra fordítják.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az