Autópálya lesz az M15-ös

Autópálya lesz az M15-ös

- Kategória: Hírek

Döntött a kormány az M15-ös autóút autópályává bővítéséhez szükséges forrásokról. A mintegy 26,6 milliárd forintos beruházás közel kétharmadát uniós támogatásból finanszírozzák.

Az M1-es autópályát a rajkai határátkelővel összekötő mintegy tizennégy kilométeres autóutat a leendő M15-ös autópálya első ütemeként építették 1996 és 1998 között. A nyomvonala és műszaki jellemzői megfelelnek az autópályákra vonatkozó előírásoknak, ám csupán fél autópályaként épült ki, elválasztósáv nélkül, kétirányú forgalom zajlik rajta. Az autópályává bővítés már évek óta napirenden van.

Most azonban döntött a kormány az M15-ös autóút autópályává bővítéséhez szükséges forrásokról. Az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében elkészítik az M15 autóút kapacitásbővítéséhez szükséges kiviteli terveket és kétszer két sávos autópályává bővítik az útszakaszt. A projekt tervezett bruttó összköltsége 26,658 milliárd forint. Ebből 17,224 milliárd forint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) révén finanszírozott támogatás, 9,434 milliárd forint pedig hazai költségvetési hozzájárulás. A projekt végrehajtója a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A beruházás során az M15-öst kétszer kétsávos autópályává kell fejlesztenie a kivitelezőnek. Ebbe beletartozik többek között a hiányzó jobb pálya megépítése mellett a meglévő bal pálya felújítása, a bővítéséhez szükséges kiviteli tervek elkészítése, a hídépítési kiviteli tervek jóváhagyása, hét felüljáró megépítése, valamint kilenc felüljáró és tíz aluljáró felújítása is.

DSC_2525 DSC_2539

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az